Milloin olisi hyvä käyttää tai olla käyttämättä WordPressiä?

Jos suunnittelet oman blogin tai esimerkiksi verkkokaupan perustamista, olet varmasti törmännyt suosituksiin WordPressistä. WordPress on maailman kaikista suosituin sisällönhallintajärjestelmä, ja se on paljon se. Noin joka viides olemassa oleva verkkosivusto on perustettu WordPressillä. Aika moni bloggaaja, verkkokauppa tai asiakkaansa verkkopalveluiden suunnittelemisesta ja hallinnasta vastaava henkilö on siis ollut sitä mieltä, että kannattaa käyttää WordPressiä. Kannattaisiko sinunkin valita WordPress vai jokin vähemmän tunnettu sisällönhallintajärjestelmä?

Mieti, mitä tarvitset julkaisualustalta

Mieti ensiksi, mitä tarvitset julkaisualustalta, ja miten tarpeesi tulevat lähitulevaisuudessa muuttumaan. Julkaisujärjestelmää voi vaihtaa, mutta siinä on iso työ – niin iso, että todennäköisesti maksat mieluummin kalliimpaa kuukausimaksua kuin alat siirtää jokaista artikkelia tai jokaista tuotesivua uudelle julkaisualustalle.

Vaikka kaikki suosittelisivat sinulle WordPress-palvelua, tutustu silti kilpailijoiden tarjontaan. Jokin toinen palvelu saattaa olla hinta-laatusuhteeltaan parempi juuri sinun tarpeisiisi. 

Bloggaajat suosivat WordPressiä, onhan ”WP” perustettu juuri blogeja varten, mutta pieni verkkokauppa (max. 100 tuotetta) voi olla parempi perustaa esimerkiksi Dudan avulla. Duda on kiinnostava vaihtoehto WordPressille, sillä sen pudotusvalikot ja laajat kartta-, galleria- ja esimerkiksi ikonivaihtoehdot saavat WordPressin vaikuttamaan perin yksipuoliselta. 

Seuraavaksi käymme läpi erilaisia uskomuksia siitä, milloin kannattaa käyttää ja milloin on parempi olla käyttämättä WordPressiä. 

Uskomus 1: WordPress on tarkoitettu vain bloggaajille

Kuten edellä todettiin, on WordPress suunniteltu blogien julkaisujärjestelmäksi, mutta se ei tarkoita, etteikö se sopisi verkkokaupaksi, tapahtumakalenteriksi tai vaikka keskustelupalstaksi.

WordPressille löytyy kymmeniätuhansia lisäosia, joten se taipuu tarpeeseen kuin tarpeeseen. Jos taidot riittävät, voit koodata lisäosat itse. 
 
Käytä WordPressiä vähintäänkin blogien julkaisemiseen, mutta harkitse sitä kaikkiin muihinkin tarpeisiin!

Uskomus 2: WordPress sopii vain pienille sivustoille

WordPress ei välttämättä maksa mitään, jos pitäydyt ilmaisversiossa etkä investoi maksullisiin lisäosiin. Monet pienet sivustot onkin toteutettu WordPressilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kapasiteettia riittäisi. WordPress soveltuu yhtä hyvin jättimäisille sivustoille, joilla vierailee tavaton määrä lukijoita. Välimuistitus auttaa sivustoa toimimaan hyvin silloinkin, jos siitä tulee yksi Suomen, Euroopan tai koko maailman suosituimmista verkkopalveluista. Älä jätä käyttämättä WordPressiä, vaikka tavoitteesi olisi valloittaa koko maailma verkkosivustollasi!

Uskomus 3: WordPress ei ole riittävän turvallinen

Se, että WordPress on ilmainen, ei tarkoita sitä, että se olisi laaduton, hidas tai epäturvallinen. WordPressiä kehitetään koko ajan tuhansien ihmisten toimesta. He saavat tulonsa maksullisista lisäosista ja teemoista, joilla osa käyttäjistä haluaa personoida ja parannella omaa WordPress-sivustoaan. Koska maksullisia teemoja on saatavilla jokaiseen makuun ja valmiitakin teemoja on runsaasti, saa WordPressillä juuri niin räätälöidyn verkkosivuston kuin tahtoo. 

Luonnollisestikin iso osa kehitystyöstä liittyy turvallisuuteen. Kukapa haluaisi käyttää julkaisualustaa, mitä vastaan on helppo hyökätä, ja millä asiakkaiden tiedot tai muut tärkeät asiat eivät ole turvassa tietomurroilta? 

WordPressin ydin on turvallinen, mutta verkkosivuston ylläpitäjän tulee huolehtia päivityksistä. Jos WordPressiä ei pidetä ajan tasalla, voi turvallisuus heiketä. Kyseessä on kuitenkin avoimeen lähdekoodiin perustuva tuote. Jos sinulla ei ole aikaa tai osaamista WordPressillä luodun sivuston päivityksiin, ulkoista työ. Asiantunteva kumppani osaa auttaa muissakin kinkkisissä kysymyksissä, kuten vaikkapa siinä, onko XetNet WordPress-webhotelli se paras vaihtoehto. 

Kun hommat on hoidettu oikein, on WordPress riittävän turvallinen myös verkkokaupaksi. Muutkin sivustot, joilla käsitellään asiakkaiden tietoja ja muita arkaluontoisia asioita, voidaan toteuttaa ajan tasalla olevan WordPress-alustan avulla.

Uskomus 4: WordPress-sivuston voi tehdä nollabudjetilla

WordPress on ilmainen, joten jos olet liikkeellä nollabudjetilla, kannattaa käyttää WordPressiä. Erilaisien lisäosien ja teemojen avulla voit panostaa WordPressiin niin paljon rahaa kuin tahdot, joten WordPressin käyttäminen ei saa liiketoimintaasi vaikuttamaan talousvaikeuksissa olevalta. Kukaan tuskin ajattelee sinun joutuneen rahavaikeuksien takia valitsemaan tämän julkaisualustan, onhan se maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä monine tasoineen ja mahdollisuuksineen.

Jos kuitenkin olet liikkeellä pienellä budjetilla, huomaathan, että domainista ja webhotellista pitää maksaa erikseen. Joudut panostamaan myös hakukonenäkyvyyteen, jos tahdot lukijoiden ja asiakkaiden löytävän sivustosi. Mitä enemmän tiedät hakukoneoptimoinnista, sitä edullisemmin voit parantaa Google-näkyvyyttäsi. Huomaathan kuitenkin, että projekti voi vaatia aikaasi kymmeniä ja taas kymmeniä tunteja. Toinen vaihtoehto on ostaa tarvittava osaaminen.