Suunnitteletko rakkaasi kosintaa, mutta kihlasormuksen valinta aiheuttaa päänvaivaa? Ei hätää – näiden kolmen vinkin avulla valitset täydellisen kihlasormuksen mielitietyllesi.

Mies kosimassa naista kihlasormuksella

1. Tyyli

Jotta kihlasormus on kantajalleen mieleinen, sen tulee istua hänen tyyliinsä. Kiinnitä siis huomiota, onko kumppanisi tyyli ennemmin minimalistisen elegantti vai näyttävä ja koristeellinen. Tarkastele myös, suosiiko hän ennemmin viileitä vai lämpimiä sävyjä.

Kihlasormuksia on tarjolla aina pelkistetyistä pyöreistä sormuksista ylellisen näyttäviin, monikivisiin timanttisormuksiin – monessa materiaalissa, värissä ja tyylissä. Erilaiset hionnat, istutukset ja erikoiskivet tarjoavat loputtomat vaihtoehdot kihlasormuksen valintaan.

Mikäli olet epävarma mieleisen sormuksen valinnan suhteen, kannattaa suosia mahdollisimman minimalistista ja siroa sormusta, joka on tulevaisuudessa helppo yhdistää mihin tahansa sormukseen.

2. Materiaali

Valkokulta on ehdottomasti suosituin kihlasormuksen materiaali, mutta myös kelta- ja ruusukulta ovat kasvattaneet suosiotaan. Edullisemmasta hintaluokasta löydät myös pelkistetyt titaaniset ja keraamiset sormukset.

Materiaalivalintaan vaikuttaa tietenkin kantajan mieltymys, mutta siinä kannattaa huomioida myös miten sormus istuu arkeen. Fyysisissä työtehtävissä tai esimerkiksi urheilussa esimerkiksi suuret ja kohollaan olevat kivet voivat tarttua johonkin vaarallisesti. Kovassa kulutuksessa kultasormukset saattavat myös helposti kulua tai naarmuuntua, jolloin titaani voi olla kestävämpi vaihtoehto. 

Muista kuitenkin, että sormuksen voi aina huoltaa. Esimerkiksi kulumat ja naarmut saadaan usein hyvin paikattua ammattitaitoisen kultasepän toimesta. Sormuksen voi tietenkin aina myös jättää pukukaappiin työpäivän tai urheilusuorituksen ajaksi.

3. Koko

Ainut tapa valita täysin oikea sormuskoko on testata sitä kantajan vasempaan nimettömään. Moni pari saapuukin nykypäivänä sormusostoksille yhdessä. Lähes kaikki koruliikkeet myös lähettävät mielellään sormusmitan kotiisi, jolloin voit mitata oikean sormuskoon tarkasti.

Jos kuitenkin haluat yllättää kosinnalla, voit yrittää hienovaraisesti tarkastella, istuuko joku kumppanisi nykyisistä sormuksista hyvin myös vasempaan nimettömään. Mikäli tuntuu, että sormuskoon selvittäminen salaa on haastavaa, ei hätä ole kuitenkaan tämän näköinen – sormuksia voidaan usein vaihtaa, pienentää tai suurentaa kosinnan jälkeen. 

Ellet olet täysin varma oikeasta sormuskoosta, jätä tällöin kaiverrus vasta kosinnan jälkeen. Mikäli sormusta joudutaankin esimerkiksi pienentämään, voi kaiverrus tämän seurauksena mennä pilalle. 

Onnea kosintaan!